Ahad, 15 April 2012

Penggunaan Tanda Seru (!)



Sejak pupel buka Online Shop, ramai betul pm, tinggalkan dengan shout atau FB untuk dapatkan sponsor bagi GA yang akan mereka anjurkan. Sejak pupel berharapan dengan kes penipuan dulu dan ramai lagi kawan-kawan pupel turut kene tipu dalam kes sponsor ga orang ni, pupel rasa malas nak balas email/pm diaorang ni. Paling terbaik ialah shout dekat shoutbox.. haha.

Bukan sebab pupel kedekut sebab selama ni pun pupel ada sponsor mana-mana ga blogger lain. Tak ada masalah sebab mereka minta baik-baik. Paling tidak pun pupel percaya dengan mereka sebab mereka memberikan komitmen untuk ga yang mereka buat. Bukan macam sesetengah blogger, harapkan nak dapatkan sponsor banyak tapi ga tak jalan sebab tak ada promosi. Paling pupel pantang ialah orang mintak sponsor guna tanda seru (!)

Contoh ayat:

"Hi! Saya akan buat ga! Kalau berminat sila infom saya! Kalau tak, takpe r!"

"Hye! Boleh Sponsor ga saya tak!!"

Adeh korang.... ni pupel rasa korang tengah ugut pupel tau..bukan mintak sponsor. Adeh.. ada yang kita jawab baik-baik dia jawab guna tanda seru banyak2. !!!!.. Sakit betul mata tengok tanda seru tu..Kalau korang nak tahu, penggunaan tanda seru tu adalah untuk :

Tanda seru dipakai sesudah ungkapan atau pernyataan yang berupa seruan atau perintah yang menggambarkan kesungguhan, ketidakpercayaan, ataupun rasa emosi yang kuat.

So, sila jangan guna tanda tu untuk ayat yang memohon, meminta.. sebab bila guna, ayat tu dah jadi ayat memaksa. Sekian terima kasih :)

7 ulasan:

Haruno Hana 하나 berkata...

betul2.. Hana pon x suka org yg guna tanda seru kalo nak mntak apa2.. sbb nmpak cam mengugut aje.. haha :D

Cik Bunny berkata...

kalau face to face dan cakap camtu, dah lama direject =.="

misz sheyla berkata...

pupel!!!! saya pun setuju!!!!!!!!... betul gak pupel ckp tu...dari ok2 nak sponsor jadi terus ilang rase penyemposoran tu..purple sebelum terlupe email purple yg ttg 2 pemenang tu leh anta balik la...dah terdelete semua email hari tu...

fieda berkata...

ye la..nak mintak sponsor guna ayat elok2..bagi la salam dulu..

misshannajr berkata...

saya suka guna tanda seru tp bukan utk ayat2 seperti di atas la hehe..

ArifChangmin berkata...

tak yah layan je orang mcm tu. menyemak je. buat GA tapi GA tak jalan. tu yang nak marah tu -____-

Iena Eliena berkata...

wahh..
sampai mcm tu nk mintak sponsor..
huhu cik iena teringin nk wt giveaway sndri..tp xberani lorhh nk cari sponser..
huhu ade rezeki nty nk bg hadiah duit sndri :)
tp klu ade yg nk sponsor best gak..cume cik iena xkn mintak2 cm blogger yg cik pupel ckp tu la..

 

COPYRIGHT © 2012 RESERVED TO Pupeliyana Official Blog |DESIGNED BY ARIF